Ez a téma – valljuk be őszintén – nem az a téma, amit bedobunk a munkahelyi kávészünetben vagy a vasárnapi családi ebéd közepén. Arra a kérdésre, hogy milyen a sperma íze leginkább az interneten kutakodva igyekszünk válaszokat találni. Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy milyen anyagokból áll a sperma, miért bír ekkora fontossággal az íze és hogy miként tudják a férfiak befolyásolni az ondófolyadék ízét.
Miért fontos, hogy milyen a sperma íze?
1. Első alkalommal: Először akkor válik fontossá, amikor életünkben legelőször készülünk arra, hogy megízleljük a spermát. Lehet, hogy volt már rá példa, hogy a szánkba vettük a párunk péniszét, de odáig még nem merészkedtünk, hogy hagyjuk, hogy bele is élvezzen. Talán pont ezért nem hagytuk mindezidáig orális kényeztetésünk hatására elélvezni a párunkat, mert tartottunk attól, hogy milyen állagú, ízű folyadék kerül a szánkba. Ezért aztán vadul kutatunk az információk után, hogy felkészíthessük magunkat a várva várt pillanatra.
2. Furcsának találjuk az ízét: Másodszor akkor merülhet fel bennünk ez a kérdés, amikor esetleg nem vagyunk vele megelégedve. Kellemetlennek érezzük, és szeretnénk rajta változtatni. Szeretnénk, ha kellemesebbé válna a sperma íze.
3. Úgy érezzük, hogy más lett: Harmadszor akkor lehet fontos, amikor már többször is megtapasztaltuk, és most olyan változást észlelünk, aminek nem ismerjük az okát. Keserűbb, édesebb, sósabb, savasabb, íztelenebb. Elgondolkodunk, hogy minden rendben van-e. Nem utal-e valamilyen egészségügyi problémára, hogy megváltozott a párunk spermájának az íze? Megint vadul kutakodni kezdünk, hogy kiderítsük, hogy normál esetben milyen a sperma íze.


Mi a tudomány álláspontja arról, hogy milyen a sperma íze?
Nagyon sokan tudják úgy, hogy bizonyos gyümölcsök (leginkább az ananász) fogyasztásának a hatására édesebbé, kellemesebbé válik a sperma íze. Ennek az információnak kutatásokkal alátámasztott forrása nincsen, így sajnos csak városi legendáról van szó.
De akkor mi befolyásolja azt, hogy milyen a sperma íze? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához érdemes tudnunk, hogy a hímivarsejtek, más néven spermiumok az ondónak csak 5%-át képezik. Az ondó pontos összetételét tekintve 3–5%-a keletkezik csupán a herében és a mellékherében, 45-80%-a az ondóhólyagban, 10-30%-a prosztatában és 2-5%-a a Cowper-féle mirigyekben.
Tartalmaz C-vitamint, kalciumot, klórt, koleszterint, citromsavat, kreatint, fruktózt, tejsavat, magnéziumot, nitrogént, foszfort, káliumot, nátriumot, B12-vitamint és cinket.
Ezek az anyagok védik a spermiumokat, biztosítják energia- és tápanyagellátásukat, valamint segítik a mozgásukat, előrehaladásukat a női szervezetben.
Milyen módon jön létre az ondófolyadék?
Az érett hímivarsejt képződése és érése – hat stádiumon keresztül – 72 óráig tart. A herében mind a hat stádiumban lévő spermiumokból található egyazon időpontban. A spermiumok képződése és érése a herében történik, de végleges érésük a mellékherében fejeződik be, ahol mozgási képességük is kialakul.
A mellékherékből kikerült, az érési folyamatokon átesett, önálló mozgásra képes spermium, azonban még nem képes a megtermékenyítésre. Ehhez az ondóvezetéken áthaladva, a nemi mirigyek (ondóhólyag, prosztata) váladéka is szükséges.
Ezek az anyagok a hímivarsejtek tápanyag- és energiaellátását biztosítják, valamint olyan biokémiai folyamatokat indítanak el a spermiumokban, amelyek a megtermékenyítésre alkalmassá teszik őket.
Orgazmuskor a spermiumokat is tartalmazó ondó az ondóvezetékből a húgycsőbe kerül, és bekövetkezik a magömlés.
Az ejakulátum tehát a hímivarsejtekből és az ondóhólyag, a prosztata, illetve a húgycső körüli kis mirigyek váladékából áll. A normális ejakulátum (a magömléskor kilövellt ondó) kb. 3 ml és mintegy 300 millió spermiumot tartalmaz, amelyekből (a petevezetékig tartó kalandos utazás után) általában egyetlen egy termékenyíti meg a petesejtet. (Ez az utolsó mondat persze nem minden esetben igaz. Mondjuk, olyankor pont nem, amikor éppen készülünk megízlelni a spermát.)
Sperma íze: befolyásoló tényezők
Láthatjuk tehát, hogy a spermiumok igencsak izgalmas és hosszú utat tesznek meg, mielőtt kilövellnek. Ennek megfelelően rengeteg minden van hatással arra, hogy milyen a sperma íze. Befolyásolja az egészségügyi állapot, az általános kondíció, az életmód.
Továbbá természetesen hatással van rá a táplálkozás is. A kávétól és az alkoholtól kesernyés, míg a túl nagy mennyiségű állati fehérjétől savanykás lesz a sperma íze. A savas ételek a kutatók szerint szintén hatással lehetnek az ízére, azaz a lúgos ízt kissé elnyomhatják (elméletileg így változna meg az ananásztól a sperma íze), de ez csak akkor tudna megvalósulni, ha a férfiak rettentő nagy mennyiségben fogyasztanák azokat.
Ha a sperma ízét nem is, de az orális szexet mindenképpen fel tudja dobni egy ízesített síkosító, amelyek azzal a céllal készültek, hogy javítsák a szexuális élményt.
Tehát függetlenül attól, hogy csokoládés síkosítót nyalogatsz a péniszről vagy epreset a szeméremajkakról, az ötlet az, hogy mindennek ínycsiklandóan jó íze legyen.
Összefoglalásképpen annyit elmondhatunk, hogy a sperma íze túlságosan nem édesíthető meg, de az egészséges táplálkozással itt is csak nyerhettek. Mindketten.